Wortels als startupvoer

Afgelopen oktober zijn we geselecteerd voor de Google Startup Week. Een programma voor startups opgezet door Google waarbij je één week lang met Google experts door je business gaat. Iedere dag is toegewijd aan een ander belangrijk thema, denk aan een tech dag, marketing dag en meer van dat spul. Steden die hieraan mee doen zijn Tel Aviv, Barcelona, Parijs, Berlijn, Singapore en Londen. Dit jaar was Amsterdam voor het eerst aan de beurt.

Als je geluk hebt kom je er tijdens deze week in sneltreinvaart achter dat je helemaal verkeerd bezig bent en eigenlijk nada business hebt. Het geluk zit hem dan in het vlug ontdekken a.k.a. snel falen en de mogelijkheid om vanuit daar opnieuw te starten. Alles is in deze week gericht op meten, iets wat hoog in het vaandel staat bij Google. Aangenomen wordt dat je hele business op assumpties is gebouwd, die je één voor één gaat valideren. Wat niet gevalideerd wordt kan weg. En daarmee basta.

Voiila was één van de 12 uitverkorenen die aan dit spektakel mee mocht doen. Wij dolgelukkig natuurlijk. Niet alleen vanwege de training van Google experts, ook omdat het altijd leuk is ‘peers’ te ontmoeten. Die andere 11 startup founders. Ontmoeten bleek al snel een groot woord. Ik denk niet dat ik iemand van de andere teams heb gesproken tijdens de hele exercitie. Tot het einde van de week.

Vijf dagen, een paar startups lichter, en veel wijsheid later komen we er achter dat de learnings van de andere teams minstens zo waardevol zijn als de lessen van de experts. Toch iets met gedeeld leed vermoed ik. Daarom besloten we afgelopen vrijdag een reünie te organiseren voor alle teams die mee hebben gedaan. Tijd om de learnings van afgelopen maanden te delen.

Een uur voor de meeting racen we in een greenwheels nog even naar de supermarkt. Drie kratten pils en een gelijk aantal zakken wortels moeten de feeststemming erin brengen. Als startup schipper je vaak toch tussen een strak budget en de wil om een beetje leuk voor de dag te komen. Nog even wordt er binnen kantoor een wenkbrauw opgetrokken als de wortels de tafel versieren. Ik verzeker dat dit anno nu echt de snack bij de borrel is.

Tijdens de borrel wordt er o.a. gedeeld dat er al 1 startup een exit heeft gemaakt – de Amerikaanse equivalent heeft een niet te weigeren aanbod gedaan, ‘wat vroeg maar hé, we hebben best nog wat andere ideeën voor de toekomst’ – 1 startup is zijn co-founder verloren, en de rest is aardig aan de weg aan het timmeren.

De oranje vrienden blijken een goede combinatie met het koude bier, dankbaar wordt er aan ze geknaagd. Zie de foto voor bewijs. Zo zie je maar dat je met weinig middelen iets moois kan maken.
IMG_0652

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *